“We hebben een woonboot, hij ligt in de Amstel”… Heb je op een feestje ook wel eens al roeiend op de grond gezeten tijdens dit liedje? Zo niet, geen man over boord. Ik neem jullie gewoon mee op een wandeling langs de Amstel in Amsterdam. Met woonboten. Twee aan twee. Vooral omgebouwde rijnaken. De ‘normale’ zijn op een hand te tellen op dit stukje Amstel.
Om te beginnen…
De wandeling begint op de Blauwbrug bij de Stopera. Een verbasterde naam voor het Stadhuis en Nationale Opera & Ballet op het Waterlooplein. De auto kun je parkeren in de parkeergarage. Ga je met het OV? Dan kun je uitstappen bij halte ‘Waterlooplein’.
Op de plek van de huidige Blauwbrug stond vóór 1883 een houten brug met blauwe leuningen, vandaar de naam. De ‘Pont Neuf’ in Parijs, heeft als voorbeeld gediend voor architect Willem Springer.
Je gaat in dit geval rechtsom de Amstel op en komt dan vrijwel direct bij de Herengracht. Wil je weten hoe men vanaf eind 17e eeuw hier ‘in luxe’ woonde en leefde? Loop een klein stukje de Herengracht op voor een bezoek aan museum Huis Willet-Holthuysen!
Stadspaleizen
Als je na het museumbezoek de kuitenbijtende hoge brug overgaat, zie je op nummer 216 en 218 twee grote stadspaleizen. De eerste heeft een beetje duistere geschiedenis en heet in de volksmond: ‘Het huis met de Bloedvlekken’. Op de muur links van de grote deur zit eeuwenoude graffiti. Dit is door oud-burgemeester Coenraad van Beuningen met zijn eigen bloed aangebracht. Het is met geen mogelijkheid te verwijderen en het is nog steeds goed te zien.
Op nummer 218 wonen nog nazaten van de rijke adellijke familie Six. Handelaren en regenten met aanzien. Het huis is op bepaalde tijden opengesteld voor het bekijken van de Collectie Six. Waaronder een uitgebreide eigen verzameling kunst en antiek van onder andere Rembrandt – hij schilderde Jan Six – en Paulus Potter. Allemaal met een link naar de familie.
Theater Carré en de sluizen
Je neemt nog een paar van die hoge bruggen en passeert de Magere Brug. Deze brug behoeft geen verdere uitleg. Bij de schutsluizen zie je aan de overkant Theater Carré. Je loopt er straks nog wel langs, maar je ziet het theater hiervandaan in al zijn glorie. Wist je dat je in het voormalige schutsluishuisje kunt overnachten? Net als in een flink aantal Amsterdamse brugwachtershuisjes?
Kijkende naar de woonboten in soorten en maten, soms met een tuintje en zitje op het dek, soms gewoon ingericht op de wal, loop je richting de Hoge Sluis. Rechts nog altijd een bonte aaneenschakeling van veelal oude, maar ook nieuwe panden. Een flink aantal is gerestaureerd door Stadsherstel, te zien aan een speciaal bordje. Op hun website kun je zien welke, inclusief interessante, uitgebreide beschrijving.
Van oudsher al Hoge Sluis
De Hoge Sluis heeft dezelfde architect als de Blauwbrug. In 1662 werd hier voor het eerst een brug gebouwd om de toenmalige wallen te verbinden. Die brug werd toen al Hooge Sluis genoemd. Het woord ‘sluis’ werd vaker gebruikt voor bruggen zonder een opengaand deel.
Je bent nu halverwege de wandeling en je gaat aan de andere kant van de brug weer terug.
Maar kijk eerst vanaf de brug nog even naar het imposante Amstel Hotel. Loop er naartoe, ga over de rode loper de trap op en bekijk binnen de hal met de statige trap en galerijen. Pracht en praal. Tijd voor koffie? Of een lekkere lunch? Stap dan even binnen bij Bar Lempicka op de hoek van de Amstel.
En weer door… Eerst de foto’s in de Voormalige Stadstimmertuin bekijken en dan langs Carré. Een fascinerend gebouw uit 1887. Tegenover het theater op de Amstelsluis staat een bronzen beeldje van André van Duin, gemaakt ter ere van zijn 75e verjaardag. Hij verdient die mooie plek.
Weer zo’n hoge brug over een gracht. Overigens heten de grachten aan deze kant hetzelfde als aan de andere kant, maar dan met ‘nieuwe’ ervoor. Ze zijn later gegraven bij de verdere uitbreiding van Amsterdam.
Holocaust…
Nog een paar prachtige panden tot Hermitage Amsterdam. Het museum in het voormalige ‘Oude Vrouwen Huis’ Amstelhof, dat drie eeuwen heeft bestaan. Loop onder de dubbele trap door en via de binnentuin (zomers met terras en hele leuke activiteiten) naar de andere kant. Door de hal heen en dan rechtdoor naar het Nationaal Holocaust Namenmonument. Je loopt vast en zeker stilzwijgend weer terug naar de Amstel.
Nog één mooie ophaalbrug, de Walter Süskindbrug. Süskind was een Joodse Duitser die ongeveer 600 Joodse kinderen aan de Jodenvervolging heeft helpen ontsnappen. Een slotakkoord ter overdenking aan de rand van de voormalige Jodenbuurt.
GRATIS VERZENDING
De mooiste fietsweekendjes van België
Ontdek de hoogtepunten van België en Vlaanderen & Wallonië op de fiets!
GRATIS VERZENDING
De 100 mooiste
e-bike routes van Nederland
Het meest complete e-bike fietsboek van Nederland. Maar liefst 100 routes in alle provincies.
De mooiste fietsweekendjes van België
Ontdek de hoogtepunten van België en Vlaanderen & Wallonië op de fiets!
De 100 mooiste e-bike routes van Nederland
Het meest complete e-bike fietsboek van Nederland. Maar liefst 100 routes in alle provincies.
Dit artikel is geschreven door:
Geschreven door gastschrijver Gert Nonnekes (1956).
Geboren en getogen in Amsterdam. Samen met zijn vrouw is Gert in het prachtige bezit van drie zoons en zes kleinkinderen. Gert trekt er graag op uit in binnen- en buitenland en houdt van fotograferen.