Veel mensen weten niet dat de stad Rotterdam omringd wordt door eeuwenoude polders en boerenland. Wij stapten dit keer op de fiets en ontdekten met de Buijtenroute de natuurvriendelijke polders van Rhoon en de lokale producten die je hier kunt kopen. Onderweg zijn er korte podcasts te beluisteren over de geschiedenis en de toekomst van het Buijtenland van Rhoon. Bij de start ontvang je een rugzakje met iets lekkers en een flesje sap uit eigen boomgaard.
Het Buijtenland van Rhoon
Onder de rook van Rotterdam ligt het Buijtenland van Rhoon. Hier werken boeren, natuurorganisaties en recreatieondernemers samen aan een natuurlijk en cultuurhistorisch landschap. Je kunt hier wandelen, fietsen, vogels spotten en onderweg maak je kennis met alles wat het gebied te bieden heeft. Hier doet namelijk de natuur nog echt het werk waardoor de bijen, libellen en andere bedreigde insecten weer terugkeren. Ook zie je diverse groenten, oergranen, bloemen, vlas en nog veel meer.
De agrarische ondernemers in dit gebied maken de komende jaren de overstap van traditionele akkerbouw naar natuurinclusief boeren. Dit wil zeggen: goed zijn voor alles wat groeit en bloeit.
De Buijtenroute
‘Van Binnen naar Buijten’ is een podcast over het verleden, landschap en de toekomst van het Buijtenland van Rhoon. Wil je de podcast in het echt beleven? Stap dan op de fiets en volg deze podcastroute. Onderweg ontdek je alles over dit gebied en kun je lokaal verse producten kopen bij de boer. Of geniet van iets lekkers bij een van de horecagelegenheden die je onderweg tegenkomt.
Wat kom je onderweg allemaal tegen?
Bij de podcast-informatieborden krijg je meer informatie over hoe het Buijtenland van Rhoon te werk gaat. Je fietst langs bloemrijke akkerranden, natuurvriendelijke waterovergangen, rietzones en diverse historische gewassen.
Tussen de gekleurde akkerbloemen groeit er gerst, de polder staat in het voorjaar vol met de gele bloemen van kool- en raapzaad en na een hele lange tijd groeit er nu weer volop vlas.
Fietsend je boodschappen doen
Neem je boodschappentas mee en stop onderweg ook zeker even om boodschappen te doen bij de boer. Tijdens de route kom je langs allerlei plekken waar lokale producten verkocht worden. Deze staan op de routekaart aangegeven met een boodschappenmandje.
Horeca
Tijdens deze route kom je langs twee horecagelegenheden waarvan er één het start- en eindpunt is. Je kunt de route dus starten met een kopje koffie en eindigen met een polderijsje. Halverwege de route fiets je langs de andere horecagelegenheid, waar je ook een lunch kunt nuttigen:
- De Buytenhof (Rijsdijk 98 in Rhoon) - Abel Restaurant (Albrandswaardsedijk 194 in Poortugaal)
Leuk om te weten: met het oergraan uit het gebied zijn inmiddels al drie biertjes gebrouwen. Je kunt ze kopen in de boerderijwinkel of meteen proeven op het terras van De Buytenhof.
De kipcaravan
Spot onderweg ook de mobiele kipcaravan. Overdag lopen de kippen vrij in en uit. ’s Nachts gaan ze veilig op stok. Als de kippen een stuk land kaalgeplukt hebben, worden ze naar een ander perceel gebracht. Op de kaart staan een aantal kippen afgebeeld, dit zijn de plekken waar de kipcaravan zou kunnen staan.
Hoe werkt het?
- Je reserveert de Buijtenroute online via de website van de Buytenhof of Abel activiteiten. Kosten zijn 7,50 euro p.p.
- Er zijn twee startlocaties: De Buytenhof in Rhoon en Abel restaurant in Poortugaal. Hier krijg je een rugzak mee met daarin een flesje verse sap van De Buytenhof, een vers gebakken muffin, de routekaart, een tegoedbon voor koffie/thee en een muntje die je kunt inleveren voor een lekker polderijsje.
- De Buijtenroute is gemakkelijk te volgen aan de hand van het routekaartje dat je meekrijgt. Naast de route zie je hier ook een duidelijk overzicht van wat je onderweg tegenkomt aan horeca en waar je boodschappen kunt doen bij de boer.
- Onderweg kom je acht podcast-infoborden tegen. Hier scan je een QR-code en luister je naar de verhalen over dit poldergebied. Geen tijd om alles onderweg te luisteren? Je kunt ze ook eenvoudig thuis beluisteren.
- De Buijtenroute is in totaal 22,5 kilometer. Een ingekorte versie of wandelen is ook mogelijk. Liever de route zonder gevulde rugzak fietsen? Kijk dan hier voor de route.
De mooiste fietsweekendjes van België
Ontdek de hoogtepunten van België en Vlaanderen & Wallonië op de fiets!
De 100 mooiste e-bike routes van Nederland
Het meest complete e-bike fietsboek van Nederland. Maar liefst 100 routes in alle provincies.
Dit artikel is geschreven door:
Geschreven door gastschrijver Sabine Eckhardt (1984).
Woonachtig in Barendrecht, samen met vriend Paul en dochter Charlie. Sabine zoekt, waar ze ook heen gaat, altijd uit wat er te zien en te doen is. Haar avonturen kun je volgen op Instagram.