Na een rondwandeling is het heerlijk om ergens een drankje of hapje te doen en ontspannen na te genieten van je activiteit. Horecagelegenheden zijn er overal in overvloed, maar een themarestaurant geeft nog eens een extra tintje. Deze rondwandeling over het eeuwenoude landgoed Slangenburg in het buitengebied van Doetinchem combineer ik met het Alpenrestaurant Taverne Edelweiss. Beide zijn uniek.
Landgoed Slangenburg
Landgoed Slangenburg is een 17e-eeuws landgoed van bijna 600 hectare. Het landgoed bestaat uit bossen, akkers, lanen, grachten, vijvers en weilanden. Kasteel Slangenburg is het middelpunt. Het landgoed is gelegen in de gemeente Doetinchem, ongeveer 4 km oostelijk van de stad en wordt beheerd door Staatsbosbeheer.
Uniek aan het landgoed is het eeuwenoude goed bewaarde lanenstelsel, aangelegd in de vorm van een trapezium. De symmetrie zie je terug in zowel het landgoed, het kasteel als de aangelegde natuur. De oprijlaan naar het kasteel is maar liefst 1,5 km lang.
Kasteel Slangenburg
Kasteel Slangenburg kent een rijke geschiedenis. Het bestaat uit twee gedeelten: een hoofdgebouw en een voorplein waarop de dienstgebouwen staan. Voorplein en hoofdgebouw zijn door een brug over de gracht met elkaar verbonden.
In de kasteelhuisjes is het mogelijk om te overnachten. Daarnaast zijn er diverse verhuurmogelijkheden. Ook zijn er rondleidingen te boeken en worden er gedurende het gehele jaar activiteiten georganiseerd.
In het koetshuis is openbare horeca gevestigd, voor zowel alleen een drankje, lunch, high-tea of picknick in de tuin. Zie de website voor alle informatie en het filmpje van het tv-programma Binnenstebuiten over het landgoed en kasteel.
Wandelen over het landgoed
Over het landgoed lopen diverse bewegwijzerde wandelroutes, in verschillende lengtes, dus voor ieder wat wils. Je kunt alle wandelingen starten vanaf de parkeerplaats bij het kasteel. Etappe Zelhem – Braamt van het Pieterpad loopt ook over het landgoed.
Voor dit artikel heb ik de Trapeziumwandelroute van 11,2 km gewandeld. Deze route is tevens in te korten tot respectievelijk 7,7 of 5 km. De ronde is bewegwijzerd met groene pijlen. Via de website van Staatsbosbeheer is informatie over de route in te zien. Een groot deel van de route is losloopgebied voor honden, iets om bewust van te zijn.
De Trapeziumwandelroute
Na eerst een kopje koffie in het koetshuis begin ik de wandeling. Al direct wandel ik over een mooi slingerend wandelpad door het oude Sterrenbos, waar het rabattenstelsel is aangelegd in de vorm van een ster. Daarna volgt het eerste kaarsrechte pad, waarvan er nog velen volgen. Deze rechte lanen worden regelmatig afgewisseld met kleine slingerende bospaden, af en toe open vlaktes, een enkel vennetje en (vlonder)bruggetjes.
Op een gegeven moment tref je een oude handwijzer aan en aan de overkant van de straat de lange Kasteellaan met in de verte blik op het kasteel.
Het riviertje De Beneden Slinge doorkruist het landgoed. Je wandelt langs natuurkampeerterrein Distelheide. Verderop zie je in de buurt van het kasteel de kleine ommuurde begraafplaats van de familie Passmann. Deze Duitse familie was de laatste particuliere eigenaar van Slangenburg, alvorens de Nederlandse staat eigenaar van het landgoed werd. Na 5 km ben je terug aan de achterzijde van de parkeerplaats van het kasteel, waar je eventueel je route zou kunnen eindigen als je een korte rondwandeling wenst.
Verder wandelen
Als je de route vervolgt, wandel je verder aan de andere zijde van het kasteel. Wederom is hier een afwisseling van smalle bospaadjes en rechte lanen. Her en der zijn ook bankjes te vinden om even te gaan zitten. De St. Willibrordsabdij ligt op een gegeven moment om de hoek en bij wandelknooppunt U20 heb je nog eens de mogelijkheid om de route in te korten tot uiteindelijk 7.7 km. Dit is op de paaltjes duidelijk aangegeven.
Het vervolg van de route gaat vervolgens over een iets meer open landschap. Zo wandel je langs diverse boerderijen, de natuurbegraafplaats, het venlandschap en de Beneden Slinge. Als laatste kom je over een smal paadje tussen hoge eikenbomen door uit aan de achterzijde van het kasteel. Hier heb je een prachtig uitzicht over de gracht, de toegangsbrug en het aangezicht van het kasteel, waarna je eindigt op de parkeerplaats.
En dan uit eten
En dan is het na de wandeling tijd om gezellig uit eten te gaan. Dicht bij Slangenburg is Alpenrestaurant Taverne Edelweis gelegen, midden op het platteland in het buitengebied van Doetinchem, in de buurtschap IJzevoorde. Absoluut een bezoek waard.
Taverne Edelweiss is een uniek, klein specialiteitenrestaurant volledig in Alpenstijl. Het interieur doet aan als een berghut, sfeervol aangekleed met onder andere schapenvachtjes, koebellen en ski’s. Ook het personeel is stijlvol gekleed in lederhosen en dirndl-jurkjes.
De menukaart omvat huisgemaakte traditionele gerechten uit de diverse Alpenlanden en streken, zoals onder andere raclette en rösti. Dit aangevuld met diverse bijpassende desserts en drankjes. Ook borrelplankjes zijn er in verschillende soorten zoals bijvoorbeeld de Bretteljause. Je kunt hier terecht voor lunch en diner, maar ook voor alleen een kopje koffie met een taartje.
Buiten staat een berggondel op het terras. Het geheel geeft een sfeer van eropuit in de Alpen. Een drankje of hapje hier maakt een dagje uit compleet. De omliggende landerijen kunnen we ons als Alpenweide voorstellen, alleen de bergen moeten we er zelf maar even bij bedenken.
Langer verblijven
Wil je langer verblijven rondom landgoed Slangenburg? Dan zijn er naast het verblijf in een van de kasteelhuisjes diverse overnachtingsmogelijkheden. Kampeerders kunnen terecht op Wandelcamping Pluk de Dag of Natuurkampeerterrein Distelheide.
Heb je gelegenheid voor meerdere wandelingen in de regio? Wasserburcht Anholt en landhuis Landfort liggen in de buurt, waar ik al eerder een artikel over schreef.
De 100 leukste dagjes weg voor pensionado’s
Het onbetwiste nummer 1 pensioen boek van Nederland. Een prachtig cadeau, ook voor jezelf.
De 100 mooiste e-bike routes van Nederland
Het meest complete e-bike fietsboek van Nederland. Maar liefst 100 routes in alle provincies.
Dit artikel is geschreven door:
Geschreven door gastschrijver Dianne Ebrecht (1973).
Geboren en getogen Sallandse en moeder van twee zonen. Inmiddels al 25 jaar gelukkig in de Achterhoek. Dianne houdt van wandelen, waarbij haar fotocamera vaak mee op pad gaat. Haar wandeltips bundelt ze ook op haar eigen website.