Bij Friesland wordt vaak aan de elf steden en de meren gedacht, maar deze provincie heeft ook een wonderschone Waddenkust met weidse natuur en leuke bezienswaardigheden. Ik neem je mee naar Marrum in het hoge noorden.
Marrum is een klein terpdorp met slechts 1450 inwoners en ligt iets boven Leeuwarden. Het grenst aan de kwelders van de Waddenzee en hierdoor werd het in 2006 ineens wereldnieuws. Begin november van dat jaar kwamen na een enorme vloed 200 paarden vast te zitten op een te lage dobbe in het natuurgebied Noorderleeg (Noarderleech). Een reddingspoging van de Koninklijke Landmacht mislukte meerdere malen. Zes jonge Friezinnen zijn op hun eigen paarden naar de ingesloten kudde gereden en de kudde is hen daarna gevolgd naar het vasteland. De beelden van deze heldendaad gingen de hele wereld over.
Wandelroute Dobbepaarden
Achter de zeedijk bij Marrum is er door het Fryske Gea een wandelroute uitgezet door de zomerpolder, dobben, zilte graslanden, slikvelden en kwelders. Omdat dit een belangrijk gebied is voor vogels, is de rode route tussen 15 maart en 15 juli afgesloten. De gele route is wel het hele jaar te bewandelen.
Tijdens deze Dobbepaarden wandelroute kun je het fotokunstwerk bewonderen, dat middenin de dobbe ligt waar de paarden waren ingesloten. De startlocatie van deze route bevindt zich bij het kunstwerk met tientallen hoefijzers op de grond.
Buitenkunst
De zeedijk en het uitgestrekte wad ervoor hebben meerdere kunstenaars geïnspireerd; zo staat er bij Marrum de ‘Dijktempel’ van Ids Willemsma als eerbetoon aan alle dijkwerkers. Het steekt hoog boven de dijk uit en je kunt hier rustig zitten en genieten van de omgeving.
Eveneens bij Marrum vind je de ‘Terp fan de Takomst’. Deze nieuw opgeworpen kunstzinnige terp is een idee van de bewoners van Marrum om weer verbinding te voelen met de Waddenzee. Je kunt er omheen wandelen en uitkijken over de zee en het kwelderlandschap. Trek wel hoge laarzen aan, want de terp ligt midden in het slik.
Het laatste kunstwerk ‘Wachten op hoog water’ staat op de dijk bij Holwerd, daar waar de boot naar Ameland aankomt en vertrekt. Twee vrouwen van vijf meter hoog kijken uit over de Waddenzee, wachtend op… hoog water.
Pannekoektrein
In het centrum van Marrum kun je bijzonder eten in de Pannekoektrein. In het gerestaureerde voormalige stationsgebouw word je door stationschef Trijntje verwelkomd en krijg je een echt treinkaartje voor je zitplaats in een van de wagons. De conducteur knipt je kaartje en geeft je de dienstregeling met het menu.
Alles is in oude spoor-stijl ingericht en er is ook een klein museumpje. Het is een bijzondere ervaring voor jong én oud en uiteraard zijn de pannenkoeken overheerlijk.
Oesters rapen op ‘t wad
Een leuke activiteit bij eb is om zelf oesters te rapen op het wad. Dit kan aan de westkant van Lauwersoog, vlak bij de vissershaven. Neem een windjack, hoge laarzen, beiteltje, emmer en handschoenen mee en houd het opkomende water goed in de gaten. Bij visrestaurant ‘t Ailand kun je daarna opwarmen met een drankje of visje. Dit restaurant is alleen op vrijdag, zaterdag en zondag geopend.
Het Lage Noorden
Een heel bijzondere plek om iets te drinken is Het Lage Noorden. Deze locatie heeft een unieke ligging aan de voet van de zeedijk en is een mix van ateliers en horeca en al jaren geliefd bij kunstenaars, natuurliefhebbers en inwoners van Friesland. Fietsers en wandelaars weten deze unieke plek ook te vinden voor een hapje en een drankje. De voormalige voedersilo is nu een uitkijktoren waar je bij helder weer tot aan Ameland kunt kijken.
Je kunt hier ook overnachten; er zijn 15 kampeerplekken, vijf gastenkamers en twee schrijvershuisjes.
Praktische info en tips
- Marrum is per auto te bereiken via de N357 en per bus 154 vanuit Leeuwarden.
- Micky Nijboer, de initiatiefneemster van de paarden reddingsactie, heeft over haar ervaringen een boek geschreven: Zonder trommels en trompetten.
De mooiste fietsweekendjes van België
Ontdek de hoogtepunten van België en Vlaanderen & Wallonië op de fiets!
De 100 mooiste e-bike routes van Nederland
Het meest complete e-bike fietsboek van Nederland. Maar liefst 100 routes in alle provincies.
Dit artikel is geschreven door:
Geschreven door gastschrijver Linda Steentjes (1971).
Linda is woonachtig in Leidschendam, heeft 25 jaar in de reiswereld gewerkt en is nu management assistente. Ze ontdekt graag de wereld. Zo hebben reizen naar Namibië, Colombia, Nepal, India en Libanon veel indruk gemaakt. Maar ook in Nederland is verrassend veel te ontdekken.