Zet Nederland op de punt van je vinger, op de plek waar het in evenwicht ligt. Daar bevindt zich het zwaartepunt. Het Zwaartepunt van Nederland ligt in de Veluwse plaats Putten. Hier vind je genoeg mooie plekken voor een dagje weg.
Het zwaartepunt van Nederland in Putten
Langs de Peppelerweg, in het bos van Landgoed Schovenhorst in Putten, vind je een grote ring die verbonden is aan een zwerfkei. Op deze kei was ooit de volgende tekst te lezen: “Til Nederland op aan deze ring en niemand zal het merken”. Dit is het zwaartepunt van Nederland, zoals dit is berekend door Frank Storbeck. Informaticus, geoloog en wetenschappelijk medewerker aan de Gemeentelijke Universiteit van Amsterdam.
Storbeck digitaliseerde de randen van Nederland en van de binnenwateren, en berekende met de computer het zwaartepunt van het droge land. De zwerfkei met de ring werd op 15 september 1984 door de toenmalige burgemeester van Putten onthuld. Dit in het kader van “Wereldpremières 7”, een toneelvoorstelling die ter plaatse werd georganiseerd naar een idee van toneelregisseur en beeldend kunstenaar Harrie Hageman.
Wandelroute ‘De Poolse Driesten’
Een van de wandelroutes die je langs het Zwaartepunt van Nederland leidt, is wandelroute De Poolse Driesten van IVN Natuureducatie. De route voert tevens door de bossen van Landgoed Schovenhorst. Deze route is 7,1 kilometer lang en start vanaf de parkeerplaats achter Landal Greenparks Heihaas in Putten. De route staat beschreven op de website van het IVN.
Landgoed Schovenhorst
In 1848 kocht Mr. J.H. Schober een lap woeste grond, waar hij allerlei experimenten op uitvoerde om te ontdekken welke gewassen het beste op deze grond zouden gedijen. Daarmee legde hij de basis voor het huidige Landgoed Schovenhorst. Schober teelde hop en andere landbouwgewassen, kweekte fruit en plantte boomzaden. Hij ontdekte, dat bosbouw het meest geschikt was voor deze grond.
Dankzij zijn experimenten met allerlei zaden van bomen uit de hele wereld ontstonden de huidige bossen en bomentuinen. Met name de douglasspar bleek het op Schovenhorst enorm goed te doen. Daarmee werd deze boom een van de belangrijkste boomsoorten in de houtproductie. Op het landgoed vind je in totaal vijf verschillende bomentuinen met allerlei bijzondere varianten. Zoals de heilige Japanse kransspar, de Corsicaanse den en de reusachtige Mammoetboom.
Bostoren in Putten
Stijg tot grote hoogte en beklim de bostoren op het landgoed. Toren uit boven de boomkronen en geniet van het geweldig mooie uitzicht over de wijde omgeving. Kijk voorafgaand aan je bezoek even op de website van Landgoed Schovenhorst of de toren op de datum van het door jou geplande bezoek toegankelijk is.
Landhuis Groot Spriel
Landhuis en rijksmonument Groot Spriel dateert uit 1880. Tijdens een verwoestende brand ging het landhuis vrijwel geheel verloren. Alleen de toren bleef intact. Na een grondige renovatie in 2020 doet het landhuis tegenwoordig dienst als zorglandgoed en dagbestedingslocatie voor mensen met dementie.
Overnachten in Klein Spriel
Wil je overnachten op Landgoed Schovenhorst? Dan kun je terecht in de authentieke Veluwse boerderij ‘Klein Spriel’.
Brasserie Schovenhorst in Putten
Van woensdag tot en met zondag kun je bij Brasserie Schovenhorst genieten van een heerlijke versnapering of een warme, dan wel koude drank to go. Er zijn toiletten aanwezig.
Adres: Garderenseweg 93 Bis, 3881 GK Putten
De mooiste fietsweekendjes van België
Ontdek de hoogtepunten van België en Vlaanderen & Wallonië op de fiets!
De 100 mooiste e-bike routes van Nederland
Het meest complete e-bike fietsboek van Nederland. Maar liefst 100 routes in alle provincies.
Dit artikel is geschreven door:
Geschreven door gastschrijver Aletta.
Woonachtig op de Veluwe met echtgenoot en hond, in één van de groenste gemeenten van Nederland. Aletta is dol op de Veluwe, op wandelen en op fotografie. Ze deelt graag haar persoonlijke ervaringen en alle bijzondere plekjes die ze op de Veluwe ontdekt.